Лас Вегас

Лас Вегас е основан от животновъди и железничари, но най-големият му актив стават казината. Прегръдката на свободите в стил Лас Вегас - хазарт и проституция - осигуриха идеален дом за организираната престъпност на Източното крайбрежие.

Съдържание

  1. Лас Вегас: Праистория и основаване
  2. Лас Вегас: Раждане на град
  3. Лас Вегас: Ивицата, тълпата и ерата на блясъка
  4. Лас Вегас: Възходът на мега-казината

Пустинен мегаполис, построен върху хазартни игри, пороци и други форми на забавление, само за век съществуване Лас Вегас привлече милиони посетители и трилиони долари богатство в Южна Невада. Градът е основан от животновъди и железничари, но бързо установява, че най-големият му актив не са изворите, а казината. Прегръдката на свободите в стил Лас Вегас - хазарт и проституция - осигуриха идеален дом за организираната престъпност на Източното крайбрежие. От 40-те години на миналия век парите от наркотици и рекет изграждат казина и се изпират в тях. Посетителите дойдоха да участват в това, което предлагаха казината: евтин лукс и изпълнената тръпка на фантазиите.





Лас Вегас: Праистория и основаване

Каньонните петроглифи свидетелстват за човешкото присъствие в южната част Невада повече от 10 000 години, а членовете на племето Paiute са били в района още през 700 г. сл. н. е. Първият човек с европейски произход, който е влязъл в долината на Лас Вегас, е Рафаел Ривера, който проучва района през 1821 г. като част от експедицията на Антонио Армихо да отвори търговски път - Старата испанска пътека - между Ню Мексико и Калифорния . Ривера нарече долината Лас Вегас, „ливадите“, след напоените с пролет треви.



Знаеше ли? От началото на 1900 г. Невада е известна като място, където нещастните двойки могат да се сравнително бързо разведат. Лас Вегас възприе концепцията за още по-бърз брак, без кръвни изследвания или периоди на изчакване. Първият сватбен параклис Strip & aposs, Малката църква на Запада, отворен през 1942 г.



Малко се е променило в долината след преминаването от 1848 г. от мексиканско към управление на Съединените щати до 1855 г., когато Бригъм Йънг изпраща група мормонски заселници в района. Тяхното заселване е неуспешно, но изоставената им крепост е превзета от Октавий Гас, който нарича района „Лос Вегас Ранчо“ (промененият правопис е да се избегне объркване с Лас Вегас, Ню Мексико).



Лас Вегас: Раждане на град

През 1905 г. железопътната линия Сан Педро, Лос Анджелис и Солт Лейк пристига в Лас Вегас, свързвайки града с Тихия океан и основните железопътни мрежи на страната. Бъдещият център на града беше продаден и продаден на търг от поддръжници на железопътни компании, а Лас Вегас беше включен през 1911 година.



Невада забрани хазарта през 1910 г., но практиката продължи в спикеите и незаконните казина. По времето, когато хазартът беше легализиран отново през 1931 г., организираната престъпност вече имаше корени в града.

През 1931 г. започва строежът на масивния язовир Боулдър (по-късно преименуван на язовир Хувър), привличайки хиляди работници на място точно на изток от града. Казина и места за демонстрации се отвориха на улица Фремонт, единственият павиран път в града, за да привлекат работниците по проекта. Когато язовирът е завършен през 1936 г., евтината водноелектрическа енергия задвижва мигащите знаци на „Glitter Gulch“ на Fremont.

Лас Вегас: Ивицата, тълпата и ерата на блясъка

През 1941 г. курортът El Rancho Vegas се отваря в част от САЩ 91, точно извън юрисдикцията на града. Скоро последваха и други хотелски казина и участъкът от магистралата стана известен като „Газа“. Повечето са построени около регионални или старозападни теми, които са били популярни на Fremont Street. През 1946 г. мафиотът Bugsy Siegel, подкрепен от еврейския гангстер на Източното крайбрежие Meyer Lansky, мексикански пари за наркотици, откри Flamingo, луксозен курорт, който взе своите сигнали от Холивуд, а не Deadwood. Талантът на най-чекмеджето беше резервиран за неговите фоайета и десетки известни личности присъстваха на откриването му на Коледа.



Сигел е убит през 1947 г., но визията му за Лас Вегас продължава да съществува: През 50-те и 60-те години мафиоти помагат за изграждането на Сахара, Пясъците, Новата граница и Ривиера. Пари от организирана престъпност, съчетани със средства от по-уважавани инвеститори - банки от Уолстрийт, профсъюзни пенсионни фондове, мормонската църква и фондацията на университета в Принстън. Туристите се стичаха в курортите - 8 милиона годишно до 1954 г. - привлечени от изпълнители като Франк Синатра, Дийн Мартин и Елвис Пресли, както и от редици игрални автомати и игрални маси.

От 40-те години нататък Лас Вегас се радва на военен бум, тъй като базите от Втората световна война отстъпват на съоръженията на Студената война, най-известният полигон в Невада, където над 100 ядрени бомби са взривени над земята между 1951 и 1963 г. Гъбените облаци често се виждат от хотели на ивицата, а пощенските картички провъзгласяват Лас Вегас за „Горещият и атомен град“.

Лас Вегас: Възходът на мега-казината

През 1966 г. Хауърд Хюз се настанява в мезонета на Desert Inn и никога не излиза, предпочитайки да купи хотела, вместо да се изправи. Той купи и други хотели - на стойност 300 милиона долара - в началото на ерата, в която интересите на тълпата бяха изместени от корпоративните конгломерати.

През 1989 г. дългогодишният разработчик на казина Стив Уин отвори Mirage, първият мега-курорт в града. През следващите две десетилетия ивицата отново се трансформира: старите казина бяха динамитизирани, за да освободят място за масивни комплекси, като поеха своите естетически знаци от древен Рим и Египет, Париж, Венеция Ню Йорк и други бляскави бягства.

Казината и развлеченията останаха основният работодател на Лас Вегас и градът нарастваше с размера на курортите и броя на годишните посетители. През 2008 г., дори когато жителите са изправени пред рецесия, нарастваща безработица и срив на цените на жилищата, градът все още приема близо 40 милиона посетители.

Категории